Spøgsmål & Svar

– Skriv til os via vores kontaktside eller chatbox, hvis du ikke finder svar her.

 

– Hvordan ved vi, at hamp tekstil er antibakterielt - og lugtfrit ?

For det første viser videnskabelige tests, at hamp tekstil kan reducere mængden af forskellige bakterier og svamp i løbet af få timer.

For det andet viser vores praktiske erfaringer gennem flere år, at vores hamp håndklæder og karklude stort set er umulige at få til at lugte grimt. Det er stærkeste bevis. – Du husker måske også, at hamp i århundreder er blevet anvendt til tovværk og sejl på skibe og bedstemors hamp-handske, der har hængt altid i brusekabinen uden at rådne. 

Omvendt er et af de mest forekommende forbrugerspørgsmål “Hvorfor lugter mine håndklæder?” De gør de fordi, de ikke er lavet af hamp…

 

– Hvorfor er hamp “altid” økologisk?

Hamp-planten har en særlig kemi, der afviser de fleste udyr og svampe på marken. (Af samme grund er hamp tekstil også antibakterielt). Så der er ingen udbyttemæssige årsager til at bruge insekt- eller ukrudtsmidler. Desuden sørger hampen “selv” for en næringsrig jord, så behovet for kunstgødning er minimalt eller 0. Hamp er derfor “altid” økologisk. 

Andre naturfibre, fx bomuld, er mere sårbare og kræver ekstra land, vand, vekseldrift mv. for at kunne dyrkes økologisk. M.a.o. der er ingen fordele eller fristelser til bruge kemi når der dyrkes hamp –  det er der ved andre tekstilplanter. Derfor er økologisk certificering især nødvendigt for fx bomuld, hvis du vil være sikker på at dine tekstiler er økologiske.

 

–  Hvorfor er hamp super bæredygtigt?

Økologi er kun ét element i begrebet Bæredygtighed. Økologi er ikke hele historien. Ressourceforbrug og CO2-regnskab skal med i beregningen.

Her siger de rå, officielle tal at Hamp kun kræver ca. 1 m2 land per kg fiber, bomuld ca. 3. Hamp kræver i gennemsnit 0 L kunstvanding, bomuld 5000 L. En hamp-mark suger ca. 22 tons CO2 ud af atmosfæren pr. ha, bomuld ca. 5 tons. 

Kun den hurtigtvoksende bambus overgår hampen i CO2-reduktion (65 tons/ha). Til gengæld kan man ikke karakterisere bambus som naturtekstil. En ofte miljøbelastende kemisk proces forvandler fibrene til en cellulosisk masse, der presses ud gennem små huller for at danne kunstige tråde. Ligesom Viskose, også kaldet Rayon. I USA må bambustekstil derfor kun benævnes “Rayon of Bamboo”.

Endelig holder hamp ca. 3 x længere end bomuld og 4-5 gange længere end bambus, hvilket øger bæredygtigheden yderligere.

Bomuld bruger 3x så meget land og hamp holder 3 x så længe. I en forsimplet beregning kan man sige at hamp er 9x så bæredygtigt som (økologisk) bomuld. Økologisk bomuld er selvfølgelig langt mere bæredygtigt end konventionel bomuld, der anvender 25-50% af verdens produktion af pesticider.

Se sammenlignende tal for bæredygtighed her.

 

– Hvor lang tid holder hamp?

Hamp holder ca. 3x længere end bomuld og 4-5 x længere end bambus. Hamp kan desuden vaskes ved lavere temperaturer (30°C), da det normalt ikke skal desinficeres, fordi det er antibakterielt. Gennem hamp tekstils lange liv bliver det i øvrigt kun skønnere og blødere. 

 

– Hvordan skal hamp tekstil vaskes?

Vask: max 30-40° C - Kan tåle op til 80 °C til at fjerne fedtpletter mv. 

Ved pletter brug pletfjerner.

Vask altid med samme farver

Vask separat i starten. Især håndklæder fnugger, til de har sat sig (3-4 vaske)

Centrifuger ved lav hastighed.

Tør på line, hvorefter strygning anbefales.

Eller tørretumbl (håndklæder separat), lav varme, kun til halvtørt – hamp kan ikke lide at blive helt udtørret.

 

– Hvis hamp er så fantastisk, hvorfor er det så ikke langt mere udbredt?

Det er rigtigt, hamp er ikke særlig udbredt. Det anslås, at produktionen af hamp tekstil i dag ligger på under 1% af verdensproduktionen af naturtekstil, hvoraf hovedparten består af bomuld. Forklaringen er primært, at hamp-dyrkning blev forbudt i USA i 1930erne, officielt fordi man ikke kunne skelne mellem “ryge-hamp” (med minimum 3% af det aktive stof, THC) og industrihamp (max 0,3% THC). Indtil da var hamp betragtet som en meget vigtig afgrøde, supporteret af regeringer siden grundlæggelsen af Amerikas Forenede Stater. Den amerikanske grundlov, eller en kladde af Benjamin Franklin, er efter sigende skrevet på hamp-papir, og alle opfordredes til at dyrke hamp i deres baghaver. De de første Levi Strauss bukser (Levi´s) blev lavet af brugte hamp-sejl og blev kendt for deres overlegne holdbarhed…

I halen på det amerikanske forbud i forrige århundrede, kom vesteuropæiske restriktioner.. Men de gamle østblok-lande gik mere eller mindre fri, og vi får i dag det meste af vores tekstil fra Transsylvanien, Rumænien. 

Ikke desto mindre kan man i dag kontrollere typen af hamp. Industrihamp forventes om kort tid være godkendt i det meste af verden. Hamp, både til tekstil, kosttilskud og andre formål er p.t. godkendt i snart 50% af amerikanske stater. - Der er lagt op til et mægtigt come-back for hamp tekstil!

 

– Hvordan er prisen på hamp sammenlignet med andre tekstiler?

Hamp tekstil er ganske kostbart men også at regne som en ren luksus, holder 3 gange længere. – Engrosprisen på vores “råvare” hamp klæde er typisk 4-5 gange højere end økologisk bomuld. Derfor er vores priser på færdige produkter i hamp også højere end de fleste bomuldsprodukter. Vores priser er dog nogenlunde svarende til prisen på de luksus- og kendte tekstiler i bomuld, vi sammenligner os med.

– At sammenligne hamp med (dyre) bomuldsprodukter  er dog som at sammenligne grønne, saftige æbler med noget ganske andet. Hamp tekstil holder 3 gange så længe og dufter altid godt, det gør det andet ikke...

 

– Når hamp textil er så dyrt, hvordan kan det så være bæredygtigt og ressourcebesparende ?

Hamp sparer mange knappe ressourcer i form af land og vand og absorberer desuden meget CO2. Hamp er derfor på de rå tal det mest bæredygtige naturtekstil der findes. Hamp kræver dog indtil videre ganske meget af de “rigelige ressourcer”: arbejdskraft.

De 2-4 meter høje hamp stængler er besværlige at høste, da man ikke p.t. har ideelle høstmaskiner.  Desuden kræves rigtigt meget arbejdskraft til “rødning” af stænglerne. Disse skal ligge i vand 3-6 uger for at tekstil-fibrene kan frigøres fra barken. Denne rødningsproces skal naturligvis overvåges og korrigeres med jævne mellemrum. 

Alt dette er naturligvis er arbejdskrævende og fordyrende. Der arbejdes i flere projekter på at effektivere høsten ved nye maskiner og reducere rødningstiden ved brug af bæredygtig enzym-teknologi. Et eksempel er Hemp4Tex, som vi støtter.