DRAMATIK OG MAGI FRA TRANSSYLVANIEN...
Af Lars Lützhøft, grundlægger
 

 
Transsylvanien. I århundreder hjemegn for Bram Stokers skrækindjagende, fiktionelle Grev Dracula. Og i årtusinder hjem for en magisk og virkelig beboer: Hamp.
 
Transsylvanien er et sted kun få vesterlændinge har besøgt. I romertiden hed regionen Dachia. Spartacus siges at være herfra. (Dracula er en karakter, baseret på den berygtede Vlad Tepes, der herskede her i middelalderen). Cluj-Napoca, hovedstaden i Transsylvanien, var engang en romersk garnisonsby. I dag er det blandt andet en universitetsby og sproget er ikke romersk, men rumænsk.
 
Da jeg første gang fløj ind over Cluj-Napoca, center for Rumæniens hamp-tekstilindustri, mindede landet mig om Piemonte. Bare mere vildt. Der er så smukt, her. Fejende bakker med vinstokke, korn og ligesom i Piemonte: Trøfler (sorte, ikke hvide). Andre steder finder man hamp-marker, der bekæmper alle slags kryb, ukrudt og svampe med THC som et våben i stedet for det romerske gladius fra gammel tid. Et dramatisk landskab med en rig historie, der nærmest praler med sin skønhed. HKH Prins Charles siges at have købt jord her.
 
Nu vi taler om briter, så jeg mødte faktisk Tim Stoker, barnebarn af Bram Stoker, under et ophold i London for mange år siden... Så på mange måder er vores virksomhed forbundet med denne magiske egn, hvorfra vi får vores hamp tekstil.
 
I dag bliver hampens magi genopdaget over hele verden. I HEMP CPH producerer vi tekstiler til soveværelset, børnehaven, køkkenet, badet, båden og mere ... Båden ...? Ja. Du har måske hørt noget om hampereb på skibe og både. Korrekt, og også sejl! Hamp rådner ikke og forbliver frisk, selv under de mest udfordrende betingelser med fugt, salt, kryb og svampe ombord på den gamle skonnert eller te-clipper. Robust og hårdfør, når den bruges på dæk, blød og luksuriøs, når den bruges under dæk – og i hjemmet.
 
Som del af den tidligere europæiske østblok blev Rumæniens hampindustri ikke ramt alt for hårdt af det vestlige forbud mod Hamp, som blev ledet af USA i 1930'erne. Derfor blev den nødvendige viden og tradition, nødvendig for at dyrke og producere hamp-tekstil, aldrig glemt.
 
Ja, her er vores hamp dyrket, spundet, vævet og syet til færdige puder, dynebetræk, håndklæder og viskestykker. Vi synes næsten det er magisk. Vi tror, at du vil være enig, hvis du lærer tekstilet at kende. Du kan se og mærke det lækre tekstil hos vores forhandlere. Eller du kan købe (og fortryde uden udgifter) via vores webshop, lige her.