In a world where 40$-jeans cost 140$...

I en verden hvor 40$-jeans koster 140$...

Af Lars Lützhøft, administrerende direktør, Hemp Copenhagen

– Det ville være i denne verden. Det vil sige, hvis producenterne blev opkrævet samme pris for vand som os andre. I Danmark koster vand omkring 10$ pr. 1000 L. Bomuld (og økologisk bomuld) har brug for omkring 5000 liter vandet vand pr. kg fiber (10.000 L i alt). Et par jeans vejer omkring 500 g. Det svarer til en kostpris på 25 USD for vand alene! Når du medregner producentens, grossistens og detailhandlerens marginer, vil dette oversætte til en detailpris på 25$x4 = 100$. For vandet koster alene! Tilføj den oprindelige 40$ udsalgspris, og du får en 140$ korrigeret detailpris...

– Hvis vandet er gratis eller meget billigt, er der selvfølgelig ingen grund til bekymring. Men er vand gratis, selvom producenterne ikke betaler for det?

Nej. Vand er en knap ressource de fleste steder, undtagen i floddeltaer som Giza i Egypten. Vand er ikke gratis, i hvert fald ikke for samfundet. Omkostningerne ligger i udtørring af søer og brønde, hvilket til sidst ikke efterlader noget vand overhovedet.

Det mest illustrative eksempel er Aral-søen i Rusland. I løbet af blot 60 år har kunstvanding for at støtte bomuldsavl reduceret verdens 4-største sø til næsten ingenting.


Aralhavet, Billedet til venstre viser havet i 1989, til højre i 2014. Kilde: earthsky.org

En direkte dokumentar fra BBC berører omkostningerne ved søens svind for lokalsamfundet, det vil sige fiskere og landmænd blandt andre.


Billede fra Aral-søen. Klik for at se video.

Du har ikke samme problem med jeans lavet af hamp. Faktisk var de originale Levi´s-jeans, kendt for deres holdbarhed, lavet af hamp). Hamp kræver ingen kunstvanding under normale omstændigheder. Hamp behøver kun 2000 L/pr. kg fiber, mindre end den naturlige gennemsnitlige nedbør, som er 5000 L pr. m2 (1 m2 er, hvad der skal til for at dyrke 1 kg hampefibre). Derudover behøver hamp ikke rigtig nogen tilsætningsstoffer som gødning, pesticider eller herbicider for at blive omdannet til super holdbare og super cool jeans og mange luksuriøse tekstilprodukter.

Hamp Copenhagen Strik tørklæde

Tørklæde, strik af 100% hampgarn.


Så når man tager alle de reelle omkostninger ved ressourcer i betragtning (nul kunstvanding), kan udsalgsprisen for et par hamp-jeans være langt tættere på 40$ end på 140$! Og hampjeans holder mindst 3 gange længere end bomuldsjeans. – Spørg Levi Strauss, deroppe: Ja, de første mange par super holdbare Levi´s var lavet af hamp!

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.